Her araştırmacıya göre çeşitli geleneksel veri analiz teknikleri ileri sürülmüştür. Bunlar çeşitli şekilde sınıflanabilir. Burada veri indirgeme, verileri gösterme, sonuç çıkarma ve doğrulama başlıkları altında ele alınıp kısaca incelenecektir,
- Veri İndirgeme: Yazılı olarak genişçe toplanan verilerin özetlenmesi, kodlanması, konulara göre sınıflandırılması olarak ele alınabilir. Nasıl ele alınırsa alınsın bu verilerin problem ve alt problemlere göre seçilmesi, üzerinde derinlemesine ve genişlemesine çalışılması, sonra basitleştirilmesi, soyut hale getirilmesi ve geliştirmek için değiştirilmesi gerekebilir. Bu iş, araştırma raporu yazılana ve yazıldığı sürece de devam edebilir.
- Veri Gösterme: Veriler analiz edildikten sonra, onlar sıkıştırılır, bir araya getirilir, organize edilir ve birleştirilerek sonuç çıkarılabilir. Bu hale getirilmiş veriler daha kolay anlaşılabilir. Daha çabuk ve doğru kararlar verilip yorumlar yapılabilir. Çok fazla veri toplanmışsa, veri gösterme işine araştırmacı başvurmak zorunda kalabilir. Araştırmacı verileri analiz etmek, sonuç çıkarmak için uygulamaya yönelik olarak bunları organize etmek, sıkıştırmak, bir araya getirmek durumundadır. İşte bu etkinliklere veri gösterme denir.
- Sonuç Çıkarma ve Doğrulama: Bu analiz, araştırmacının verilerin analizinde, onların ne anlama geldiğine karar vermesini kapsar. Araştırmacı, veri göstermeden yararlanarak sonuç çıkarırken, yorumlarken, verileri doğrularken mantık açısından verileri irdeler. Çıkarımların doğruluğuna, tutarlılığına, güvenirliğine araştırmacı bakmak zorundadır. Burada nicel veri analizindeki gibi veriler irdelenebilir. Bu görüşü destekleyenler vardır. Nicel veri analizinde de sonuçların anlamlı olup olmadığı yalnız istatistiki olarak değil, aynı zamanda mantıklı olarak da irdelenir. Tutarlılığa, geçerliğe ve güvenirliğe bakılabilir (Robson,1993). Bunun için nitel veriler kategorilere ayrılıp onlardaki tekrarlar (frekanslar) sayılabilir. Alt kümeler teker teker belirlenir. Benzer olanlar gruplandırılır. Bu basamaktan sonra nicel araştırmaya geçilebilir. Nicel araştırmaya geçildikten sonra bunlar arasındaki ilişkilere bakılabilir. Neden sonuç ilişkisi araştırılabilir. Veriler genel kuramsal çerçeveyle bağlantılı hale getirilebilir. Kuramsal çerçeveden yorumlanıp açıklanabilir; ya da yeni kuramsal çerçeve oluşturulabilir; fakat yalnız nitel araştırma basamağında kalınsaydı, bunlar yapılmayabilirdi; çünkü nitel araştırmalarda doğrulama yanlışlama olmaz. Ayrıca neden sonuç ilişkisi aranmaz ve bulgular bir kurama göre açıklanmaz, ya da bir kuramsal çerçeve oluşturulamaz. Bu ayrıntıya dikkat edilmelidir.
Geleneksel veri analiz yaklaşımının dışında araştırma sırasında verilerin irdelenmesi ve veri toplandıktan sonra onları irdeleme yaklaşımları da vardır. Bu tür yaklaşımlar da nitel araştırmanın kapsamı içindedir. Bu irdelemelerde de problem önemlidir.